Familia si copilul


 
AcasaAcasa  PortalPortal  CalendarCalendar  GalerieGalerie  FAQFAQ  CautareCautare  InregistrareInregistrare  MembriMembri  GrupuriGrupuri  ConectareConectare  

Distribuiți | 
 

 INDEMNIZATIA

In jos 
AutorMesaj
b.ramo
Moderator
Moderator
avatar

feminin Numarul mesajelor : 540
Varsta : 37
Data de inscriere : 11/08/2007

MesajSubiect: INDEMNIZATIA   8/12/2007, 09:54

Indemnizatia pentru cresterea copilului sau îngrijirea copilului bolnav

Legea nr. 19 din 27 martie 2000
privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale
Publicat în Monitorul Oficial al României nr. 140 din 1 aprilie 2000

Art. 121. - (1) Asiguratii au dreptul la:
a) indemnizatie pentru cresterea copilului pâna la împlinirea vârstei de 2 ani si, în cazul copilului cu handicap, pâna la împlinirea vârstei de 3 ani;
b) indemnizatie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârsta de pâna la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pâna la împlinirea vârstei de 18 ani.
(2) Indemnizatiile prevazute la alin. (1) se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.

Art. 122. - (1) Beneficiaza, la cerere, de indemnizatia pentru cresterea copilului sau pentru îngrijirea copilului bolnav, optional, unul dintre parinti, daca solicitantul îndeplineste conditiile de stagiu de cotizare prevazute la art. 98 alin. (2) sau (3).
(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si asiguratul care, în conditiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, caruia i s-au încredintat copii spre crestere si educare sau în plasament familial.

Art. 123. - (1) Indemnizatia pentru cresterea copilului pâna la împlinirea vârstei de 2 ani se acorda, la cerere, pe baza livretului de familie.
(2) Indemnizatia pentru cresterea copilului cu handicap pâna la împlinirea vârstei de 3 ani se acorda, la cerere, pe baza livretului de familie si a certificatului de persoana cu handicap, emise în conditiile legii.
(3) Indemnizatia pentru îngrijirea copilului bolnav în vârsta de pâna la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afectiuni intercurente pâna la împlinirea vârstei de 18 ani se acorda pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie si a certificatului pentru persoanele cu handicap emis, în conditiile legii, dupa caz.

Art. 124. - Durata de acordare a indemnizatiei prevazute la art. 121 alin. (1) lit. b) este de 14 zile calendaristice pe an pentru un copil, cu exceptia situatiilor în care copilul contracteaza boli contagioase, este imobilizat în aparat gipsat sau este supus unor interventii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilita de medicul de familie.

Art. 125. - Cuantumul lunar al indemnizatiei prevazute la art. 121 alin. (1) lit. a) si b) este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 99.

_________________


Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
b.ramo
Moderator
Moderator
avatar

feminin Numarul mesajelor : 540
Varsta : 37
Data de inscriere : 11/08/2007

MesajSubiect: Re: INDEMNIZATIA   8/12/2007, 09:55

Dupa nasterea unui copil si concediul de lauzie, poti beneficia de concediu pentru cresterea copilului si pentru ingrijirea copilului bolnav. Aceste concedii sunt considerate vechime in munca si pe perioada lor ai dreptul la indemnizatie.
de Dragos Ionescu, Consilier juridic

Indemnizatia pentru cresterea copilului si cea pentru ingrijirea copilului bolnav sunt reglementate de Legea Nr. 19 din 17 martie 2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, publicata in M. Of. Nr. 140 din 1 aprilie 2000, modificata si completata prin Ordonanta de urgenta Nr. 49 din 29 martie 2001 publicata in M.Of. Nr. 161 din 30 martie 2001 si de Ordinul Nr. 340 din 4 mai 2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000, publicat in M.Of. nr. 237 din 10 mai 2001.

Astfel, conform art. 121 din Legea nr. 19/2000 persoanele asigurate in conditiile legii au dreptul la:

indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani, indemnizatii ce se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.
De indemnizatiile de mai sus poate beneficia, la cerere, unul dintre parinti, sau asiguratul care, in conditiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, sau caruia i s-au incredintat copii spre crestere si educare sau in plasament familial sub conditia indeplinirii stagiului de cotizare prevazut de lege.

Asadar, beneficiaza de drepturile prevazute mai sus, asiguratii care au un stagiu de cotizare de cel putin 6 luni, realizat in ultimele 12 luni anterioare aparitiei situatiei asigurate, precum si:

asiguratii cu contract individual de munca pe durata determinata;
persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel putin 3 salarii medii brute pe economie, si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;
administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
membri ai asociatiei familiale;
persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
proprietari de bunuri si/sau arendasi de suprafete agricole si forestiere;
persoane care desfasoara activitati agricole in cadrul gospodariilor individuale sau activitati private in domeniul forestier;
membri ai societatilor agricole sau ai altor forme de asociere din agricultura;
persoane care desfasoara activitati in unitatile de cult recunoscute potrivit legii si care nu au incheiat contract individual de munca;
persoanele care desfasoara activitati exclusiv pe baza de conventii civile de prestari de servicii si care realizeaza un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin 3 salarii medii brute pe economie
daca indeplinesc conditia de stagiu de cotizare de cel putin 12 luni cotizate in ultimele 24 de luni anterioare aparitiei situatiei asigurate.
Actele necesare pentru acordarea indemnizatiei prevazute de art. 121 din Legea nr. 19/2000 sunt:

cererea-tip privind solicitarea dreptului de asigurari sociale, livretul de familie sau certificatul de nastere pentru indemnizatia pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani;
cererea-tip privind solicitarea dreptului de asigurari sociale, livretul de familie sau certificatul de nastere, precum si a certificatul de persoana cu handicap, emise in conditiile legii pentru indemnizatia pentru cresterea copilului cu handicap pana la implinirea varstei de 3 ani;
cererea-tip privind solicitarea dreptului de asigurari sociale, certificatul de concediu medical eliberat de medicul de familie si certificatul pentru persoanele cu handicap emis, in conditiile legii pentru Indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afectiuni intercurente pana la implinirea varstei de 18 ani.
De asemenea, tatal sau sustinatorul legal, care solicita indemnizatia pentru cresterea copilului, in decurs de 126 de zile, calculate de la data nasterii copilului, are obligatia sa depuna platitorului de drepturi o declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca mama copilului nu beneficiaza de concediu de maternitate, iar parintele sau sustinatorul legal, care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului, are obligatia sa depuna lunar platitorului de drepturi:

declaratie pe propria raspundere, care sa ateste ca celalalt parinte nu exercita concomitent acelasi drept;
declaratie pe propria raspundere ca nu desfasoara activitati din care sa obtina venituri.
In cazul indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav, parintele sau sustinatorul legal care beneficiaza de indemnizatie are obligatia sa depuna lunar platitorului de drepturi declaratie pe propria raspundere, care sa ateste ca celalalt parinte nu exercita concomitent acelasi drept.

Spre deosebire de indemnizatia pentru cresterea copilului care se acorda pentru intreaga perioada (pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 respectiv 3 ani), durata de acordare a indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav este de 14 zile calendaristice pe an pentru un copil, cu exceptia situatiilor in care copilul contracteaza boli contagioase, este imobilizat in aparat gipsat sau este supus unor interventii chirurgicale, situatii in care durata concediului va fi stabilita de medicul de familie. In conformitate cu art. 131 din Legea nr. 19/2000 durata concediului medical pentru ingrijirea copilului bolnav nu diminueaza numarul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni.

In ceea ce priveste cuantumul lunar al indemnizatiei prevazute la art. 121 alin. (1) lit. a) si b) din Legea nr. 19/2000, acesta este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a stabilit contributia individuala de asigurari sociale in lunile respective._________________


Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
 
INDEMNIZATIA
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Familia si copilul :: DIVERSE :: Suntem in drepturi?-
Mergi direct la: