Familia si copilul


 
AcasaAcasa  PortalPortal  CalendarCalendar  GalerieGalerie  FAQFAQ  CautareCautare  InregistrareInregistrare  MembriMembri  GrupuriGrupuri  ConectareConectare  

Distribuiți | 
 

 ORIUNDE poti avea o gradinuta numai a ta.

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos 
AutorMesaj
b.ramo
Moderator
Moderator
avatar

feminin Numarul mesajelor : 540
Varsta : 36
Data de inscriere : 11/08/2007

MesajSubiect: ORIUNDE poti avea o gradinuta numai a ta.   8/12/2007, 10:20

Gradina din bucatarie
Daca va place din ca din cand in cand sa pregatiti cate ceva gustos in bucataria dumneavoastra si daca in acelasi timp visati cu placere la deconectanta indeletnicire de gradinar amator, atunci le puteti avea pe amandoua cu minimum de efort si cu foarte putini bani.
de Otilia Ignat

Am sa va povestesc mai inainte cum m-am convins eu insami ca "gradina din bucatarie" este cu adevarat o placere, si asta dupa ce am citit, oarecum sceptica, pe ici si pe colo prin revistele pentru femei despre ce bine si ce util ar fi sa ai la indemana in bucatarie sau pe balcon cateva ghivece cu patrunjel si leustean, si de ce nu menta. Am vazut la vecina mea de la etajul 8. Si am sa va povestesc si voua!

Blocul in care locuiesc are avantajul de a avea un balcon la bucatarie, pe care vecina mea l-a transformat intr-o mica gradina. Are toate verdeturile din lume, oricand la dispozitie. Plus un ghiveci cu ardei iuti bulgaresti, care nu cresc mai mari decat degetul mic si sunt extraordinari de frumosi si decorativi. "Draga mea la ce vezi aici am ajuns in timp, putin cate putin!", spune mandra vecina mea de la 8!

Se poate insa folosi la fel de bine pervazul ferestrei de la bucatarie, si cel din interior si cel din exteriorul ferestrei, mai spune ea. In principiu mai mult de doua-patru jardinire si vreo cinci pungi cu pamant de flori nu-ti trebuie. Sfatul vecinei mele de la 8 este sa amesteci bine pamantul de flori cu cateva linguri bune de nisip pentru a-l face mai permeabil la apa si aerat.

De primavara pana iarna

Momentul in care devii oficial gradinar este cel in care alegi plantele aromatice pe care vrei sa le cultivi. Plantele de acest gen sunt perene, adica trebuie insamantate in fiecare primavara, dar asta este singura operatiune "grea" pe care o ai de facut. De restul se ocupa Mama Natura! Tu nu trebuie decat sa profiti de roade si sa uzi mica gradina din cand in cand! Deci trebuie sa faci rost de semintele acelor plante pe care le consumati cu placere tu si cei din familia, la mancare, salata, prajituri. Ca sa ai plante verzi proaspete toate iarna, nu ai decat sa repeti procedura toamna, prin noiembrie e cel mai bine si sa plantezi din nou semintele tuturor ierburilor pe care le vei folosi iarna. Nu uita insa ca iarna inseamna Craciun si carne de porc, asa ca fa loc in gradina ta neaparat la cimbru si rozmarin.
Leustean si menta

Si ca sa te ajut, uite care sunt propunerile mele, si ale vecinei mele de la 8!

Intr-o jardinera punem patrunjel, marar, leustean, cat sa ocupam jumatate din vas, iar in rest arpagic. In a doua jardiniera menta, busuioc, cimbru si daca iti place si il folosesti in bucatarie, rozmarin. Toate semintele se gasesc in hypermarketuri sau cash & carry, si, bineinteles, in pieta.

Vecina mea de la 8 spune sa plantati semintele ierburilor pe rand, la interval de doua-trei zile fiecare, astfel incat sa nu se amestece unele cu altele. Cum patrunjelul, mararul si leusteanul (la acesta din urma sunt suficiente seminte cat iei cu doua degete, pentru ca e spornic creste destul de repede si nici nu este foarte des folosit), cresc cu atat mai mult cu cat rupi din el, le va ajunge fara probleme jumatate de jardiniera. Restul arpagic, din seminte de arpagic, imprastiate generos in cealalta jumatate.

Ce o sa creasca aici, niste frunze tubulare foarte verzi, subtiri, grase si carnoase ca de ceapa, foarte frageda, va putea fi folosit la salata, la cremele de branza, sau la salatele de legume, fasole, sau dupa cat de inventiva esti in bucatarie.

Menta goneste tantarii

In jardiniera a doua, cea cu ierburi mai speciale, dati cea mai mare importanta mentei, apoi cimbru, busuiocul (doar daca va plac pastele si sosurile de rosii aromatizate cu busuioc - si asta pentru ca, desi revistele de gastronomie tot pomenesc de busuioc ca planta aromatica, in bucataria traditionala romaneasca nu se regaseste), rozmarin.

Daca aroma mentei va place si daca ati descoperit cat de buna este verde in salate, in iaurt, la prajituri si creme sau pur si simplu ceai, puteti sa alocati plantei un ghiveci doar pentru ea, mai ales ca poate fi in sine si o planta decorativa care in plus miroase foarte frumos si goneste tantari.

Ce nu v-am spus este ca acum eu nu mai cumpar patrunjel si leustean din piata, il iau de la vecina mea de la 8. Cat despre menta, am oricand o ramurica verde, mentolata si foarte proaspata. De gradinarit am sa ma apuc cu siguranta la toamna!

_________________


Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
 
ORIUNDE poti avea o gradinuta numai a ta.
Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Familia si copilul :: CASUTA NOASTRA ''CUIBUSOR'' DE NEBUNII :: Gradina din apartament vs. Gradina la casa-
Mergi direct la: